آیا جهان، آینده ای هم دارد؟
آیا جهان، آینده ای هم دارد؟
منبع اختصاصی: راسخون
چکیده
این همان مطلبی است که در مقاله حاضر پیرامون آن صحبت میشود. در این مقاله ابتدا به وعدههایی که توسط پیامبران پیشین به انسانها درباره آینده جهان شده با توجه به تورات، مزامیر داوود، و برخی دیگر کتب آسمانی میپردازیم و به طور خاص به ترسیم آینده جهان از دیدگاه اسلام با توجه به آیات قرآن و روایات اهل بیت علیهم السلام به بحث مینشینیم.
کلید واژه: جهان، آینده، آینده جهان، اسلام، وعده پایانی، مدینه فاضله
مقدمه
در ابتدا به بشارتهایی که توسط پیامبران گذشته برای مردم مطرح و در آخر به ترسیم اندیشه مهدویت در دین مقدس اسلام از منظر آیات و روایات میپردازیم تا این مطلب به خوبی روشن شود که این اندیشه و اعتقاد برای همگان میباشد و اختصاص به دین یا مکتب خاصی ندارد.
ان شاء الله به امید روزی که در این آینده زیبا حضور داشته باشیم.
1 . بیان وعده های پیامبران گذشته
الف : آیین یهودیت
1: « تورات » سفر پیدایش :
در این بیان، اشاره به 12 امام از نسل اسماعیل علیهالسلام دارد که امتی عظیم از او به وجود میآید.
2: کتاب « مزامیر داوود » :
در این باب دقیقاً همان بشارتی است که خداوند در قرآن میفرماید ؛ « وَلَقَدْ کَتَبْنَا فِی الزَّبُورِ مِن بَعْدِ الذِّکْرِ أَنَّ الْأَرْضَ یَرِثُهَا عِبَادِیَ الصَّالِحُونَ » (3) ( به تحقیق در زبور داوود پس از ذکر نوشتیم که همانا زمین را بندگان صالح من به ارث خواهند برد ).
بیان کردیده.
3: کتاب « اشعیاء نبی » :
چنان که ملاحظه مینمایید بشاراتی که در این بیان آمده است امید به آینده ای میدهد که چنان امنیت فراگیری دارد که طبیعت پرخاشگر با انسان، هم آواز میشود و انسانهای بی دین خداپرست و از بت و بی دینی دیگر نشانی نخواهد بود.
ب : آیین مسیحیت
1: « انجیل متی »
« هر آینه به شما میگویم تا این همه واقع نشود این طایفه نخواهد گذشت، آسمان و زمین زایل خواهد شد لیکن سخن من هرگز زایل نخواهد شد، اما از آن روز و ساعت هیچ کس اطلاع ندارد، جز ملائکه آسمان .... لیکن این را بدانید که اگر صاحب خانه میدانست در چه پاس از شب دزد میآید، بیدار میماند و نمیگذاشت که به خانهاش نقب زند، لهذا شما نیز حاضر باشید زیرا در ساعتی که گمان نبرید پسر انسان میآید، پس آن عالم امین و دانا کیست که آقایش او را بر اهل خانه خود بگمارد تا ایشان را در وقت معّین خوراک دهد، خوشا به حال آن غلامی که چون آقایش آید او را در چنین کار مشغول یابد، هر آینه به شما بگویم که او را بر تمام مایملک خود خواهد گماشت، لیکن هر گاه آن غلام شریر با خود گوید که آقای من در آمدن تأخیر مینماید، و شروع کند به زن هم قطاران خود و خوردن و نوشیدن با میگساران، هر آینه آقای آن غلام آید در روزی که منتظر نباشید و در ساعتی که نداند، و او را دو پاره کرده نصیبش را با ریاکاران قرار دهد در مکانی که گریه و فشار دندان خواهد بود »(5)
در این بیان مطالبی و جود دارد که به طور صریح به منجی آخرالزمان که جهان منتظر او میباشد اشاره مینماید از طرفی در کتابهای اسلامی که مرتبط با موضوع مهدویت میباشد اگر نظر بیندازیم به نا معلوم بودن زمان ظهور پرداخته و از وقوع حتمی و بدون هیچ گونه خللی پرده برداشته است.
ج : آیین زرتشت
در این آیین هم بشارتهایی در مورد آینده جهان و منجی روز موعود صحبتهایی شده است من جمله اینکه در دین زرتشت « سوشیانت » به عنوان منجی و موعود در کتاب اوستا نام برده شده و به معنای سود دهند و سود رساننده میباشد در این آیین آمده است« کیای مزدا، سپیده دم در آید و جنبش بشر به سوی راستی روی کند، کی نجات دهنده ( سوشیانت ) بزرگ با گفتار پر از حکمت خویش به مراد رسد کدامند کسانی که و هومن به یاری آنان آید »(6)
2. آینده جهان از منظر اسلام
به علت اینکه این سخن به درازا نکشد ما فقط به برخی از این آیات و روایات اشاره میکنیم.
آیات ناظر به آینده جهان
حاکم شده صالحان
و به یقین ما، در زبور نوشتیم پس از ذکر، که زمین را بندگان نیکوکار من میراث برند. به راستی در این سخن برای خداپرستان پیام روشنی است.
در این آیه به این مطلب اشاره دارد که افراد صالح حاکم و وارث زمین خواهند شد.
خلافت از آن صالحان است
مستضعفان پیشوای زمین خواهند شد
«وَ نُریدُ أَنْ نَمُنَّ عَلَی الَّذینَ اسْتُضْعِفُوا فِی الْأَرْضِ وَ نَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَ نَجْعَلَهُمُ الْوارِثینَ»(9)
و میخواهیم بر آنان که در زمین به استضعاف کشیده شدهاند، منّت نهیم و آنان را پیشوا سازیم و آنان را وارث [زمین] گردانیم.
با توجه به آیات بالا به خوبی به این مطلب واقف میشویم که آینده از آن افرادی خواهد بود که مصداق روشن صالحان و مستضعفان باشند که این افراد خود از انسانهایی میباشند که تمام سختیها و مشکلات و آزمایشهای الهی را پشته سر گذاشته و خود را برای آینده ای روشن آماده نمودهاند.
2. روایات
« قال رسول الله صلی الله علیه و آله وسلم لو لم یبق من الدهر الا یوم، لبعث الله رجلا من اهل بیتی یملاها عدلا کما ملئت جورا; رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: اگر باقی نماند از روزگار مگر یک روز، البته خداوند بر میانگیزد مردی از اهل بیت مرا که زمین را از عدل پر کند، همچنان که از ستم پر شده باشد». (10)
همچنین در این ورایت « قال الصادق علیهالسلام: ان لنا دولة یجی ء الله بها اذا شاء، ثم قال: من سر ان یکون من اصحاب القائم فلینتظر ولیعمل بالورع ومحاسن الاخلاق و هو منتظر; امام صادق علیهالسلام فرمود: البته برای ما دولتی است که وقتی خداوند خواست، آن را میآورد. هر کس شاد میشود که از اصحاب قائم باشد باید منتظر باشد و باید کار به پارسایی و اخلاق نیک کند و چنین کسی منتظر است ».(11)
در این رابطه روایات بسیار میباشند که ما فقط به همین دو مورد اکتفا میکنیم.
بنا بر آنچه که در این آیات و روایات بیان شده خداوند عزیز وعده تشکیل حکومت جهانی و پیروزی اسلام بر دیگر ادیان و حاکم شدن وارثان و صالحان بر زمین در آینده را داده است، بر اساس آنچه که در این آیات و روایات بیان شده اگر چه در حال حاضر جهان پر از ظلم و ستم و تیره گی میباشد ولی در آینده ای نه چندان دور جهانی روشن و امید بخش در انتظارمان میباشد آینده ای که در آن تمام علوم به نهایت کمال و پیشرفت خود رسیده و عقول انسانها به تکامل رسیده است امید به روزی که در چنین مدینه فاضله ای زندگی کنیم.
نتیجه
پينوشتها:
1. سفر پیدایش، باب هفدهم
2. مزامیر داوود، مزمور سی و هفتم
3. سوره انبیاء، آیه 105 .
4. اشعیاء نبی، باب یازدهم.
5. انجیل متی، باب 24 .
6. سوشیانت یا سیر اندیشه ایرانیان در باره ی موعود آخرالزمان، علی اصغر مصطفوی، 54/55 نقل از سیمای انسان کامل عبدالله نصری ص 18 .
7. انبیاء 21: 105 و 106
8. نور 24 : 55
9. قصص 28 : 5
10. منتخب الاثر، فصل 2، باب 1، ح 4، ص 142.
11. همان، فصل 10، باب 2، ح 9، ص 491.
1. قرآن کریم
2. کتاب مقدس. عهد عتیق. مزامیر داوود. فارسی - عربی، تهران: انجمن کلیمیان تهران، ۱۳۷۹.
3. کتاب سفر پیدایش، عبدالرضا سعیدائی، مشخصات نشر : بی جا، بی نا، ۱۳۵۸.
4. کتاب اشعیاء نبی، محمد کاظم مهاجرانی، قم، قلم نو، 1386
5. سیمای انسان کامل از دیدگاه مکاتب، تألیف عبدالله نصری، تهران، نهاد دانشگاهی، دانشگاه علامه طباطبائی، ۱۳۷۱.
6. جمال منتظر (عج): ترجمه منتخبالاثر فی الامام الثانی عشر/ مؤلف صافی گلپایگانی؛ مترجم نثار احمد زین پوری، قم، موسسه امام المنتظر (عج)،۱۴۲۵ ق. = ۲۰۲۰۰۴ م. ۱۳۸۳.
7. نرم افزار علوم اسلامی ، نرم افزار موعود ،
/ج
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}